Huzatfokozók bővebben

Huzatfokozó turbinák beépítéséről bővebbenA GROX Huzatfokozó és Huzatszabályzó termékcsalád a mindennapokban segít a fűtési és szellőzési problémák megoldásában. Már az 1960-as években használtak azonos elven működő berendezéseket az Egyesült Államokban és a dél európai országokban, azóta fokozatosan terjed el a világon a kiváló tulajdonságainak köszönhetően.

Az eddigi elterjedést hazánkban gátolta a termék magas kiskereskedelmi ára és a nem épp környezettudatos életmód. Az energiatakarékosság és a környezetünk védelme Magyarországon is egyre több család számára válik fontossá, és ebben mindkét termék segítséget nyújt.

A szél, a természetes energia felhasználásával fejti ki előnyös hatásait és kedvező áron kínál megoldást kémény és szellőzés problémákra. Használható minden típusú szellőzőkéményre, kürtőre.

Széles körűen alkalmazható emeletes és lakóházak WC és vizesblokk helyiségeinek vagy maga a lakás légcseréjének biztosítására. Ipari területen konyhák, csarnokok, üzemek, állattenyésztő telepek stb. szellőztetésére. Kialakítása segítségével mindkét termék hatékonnyá teszi a kéményben a füstgázok áramlását is, ezáltal energiamegtakarítást költségcsökkentést eredményez. A legtöbb típusú kazánhoz és füst illetve szellőzőkéményhez is alkalmazható, több kazán típushoz a kilépési keresztmetszet miatt a gyártó kifejezetten javasolja használatát.

A felszerelés mindkét termék esetében egyszerű, könnyen elvégezhető, pontos méretválasztás esetén egy mozdulattal behelyezhető a kéménykürtőbe. Mindkét termék rendelkezik CE minősítéssel amely az egész Európai Unióra érvényes műbizonylat.
A Grox Huzatfokozó turbina megnöveli a kéményben a füstgázáramlást, optimálisabbá teszi az égést! Hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást. Minimálisra csökkenthető a szél okozta füstgáz- és szénmonoxid-visszaáramlás veszélye. Biztonságosabbá teszi az üzemeltetést! Megakadályozza a csapadékvíz bejutását a kéménybe, védi a kémény állagát! Régi és új kéményekre is könnyen, gyorsan felszerelhető! Egyszerű, olcsó, praktikus megoldás a kéményszellőzés és kéményhuzat problémák megszüntetésére!

A GROX Huzatfokozó turbina koracélból készült, saválló, karbantartást és tisztítást nem igényel, zárt, túlméretezett, dupla csapágyazása miatt rendkívül hosszú élettartamú. Szellőző kürtők, kémények esetén villanymotor nélkül, annak kiváltásával a szélenergiát felhasználva önmagában is alkalmazható. Használatával jelentős költségcsökkentés érhető el! Bármilyen célú épületre alkalmas megoldást kínál legyen akár ipari, mezőgazdasági vagy lakáscélú felhasználás.

Működési elve a szél energiáján alapul, a legenyhébb légmozgásra is mozgásba lendül a kitűnően csapágyazott turbina. Ennek következtében a kéményben spirál alakban áramolni kezd a levegő a kürtő nyílás felé, vákumot és szívóhatást hozva létre - ezt a szívóhatást használjuk ki szellőkémények esetében is - ezáltal erősebb huzat jön létre a kéménykörtőben. Gyenge huzatú kémények olcsó és megbízható megoldása! Cserépkályhák, kandallók megbízható kéményhuzajavítása, falazott kéményekhez! Néhány kivételtől eltekintve minden típusú tüzelőberendezéshez és kéményhez alkalmazható. Használható: gáz, olaj, szén és fa tüzeléshez. Normál esetben nem igényel takarítást és karbantartást.
A termékre 1 év garanciát nyújtunk. Különböző méretekben kapható kör, vagy négyzet alakú kürtőkre egyaránt.Műszaki jellemzők:

A Grox huzatfokozó egy forgó gömb és egyben turbina, melyet úgy terveztek, hogy a kéményszellőzéssel kapcsolatos problémákat kezelni tudja. Megfelelően alkalmazható bármely fűtőanyaggal működő berendezéshez: gáz, olaj, szén, fa tüzeléshez.
  • Könnyen felszerelhető, egyszerűen illeszthető
  • Megoldja a huzatszabályozási problémákat, mivel a forgó mozgás segítségével növeli a ventillációt.
  • 250 C fokos füstgáz hőmérsékletig alkalmazható.
  • A forgófej rozsdamentes acél (inox) kapcsokkal illeszthető (az eredeti verzió rozsdamentes acél vázszerkezettel kapható).
  • Rozsdamentes acél ventilátorszárnyakkal készül.
  • Teljeskörűen alkalmazható 125-250mm keresztmetszetű kéményekhez, de egyedi méretben is rendelhető.


A Grox huzatfokozók olyan alapanyagokból készülnek, amelyek teljes mértékben ellenállnak a füstgáz okozta kémiai folyamatoknak. Rozsdamentes acél szerkezet, melyet rozsdamentes szegecsek rögzítenek. Bármely típusú kéményre könnyen rögzíthető. A tengely csapágyakon támaszkodik, melyeket speciálisan úgy alakítottak ki, hogy a magas füstgázhőmérsékletnek is ellenálljon. A forgó rész légmentesen elzárt csapágyházban, olajba ágyazva található.A GROX huzatfokozó új fejlesztés a kialakítása miatt erős szélben sem tud túlpörögni, ellentétben a régi elavult változattal amely több országban már forgalomba sem kerülhet amely nagy szélben magas fordulatszámon túlpörög és berezonáltatja (szétrázza) a kéményt.

A Grox huzatfokozó hatékonysága nem függ az uralkodó széliránytól, ezért a legkülöbözőbb helyekre is felszerelhető. Azonban tekintetbe kell venni, hogy a működés hatékonyságát csökkenti, ha alacsony, szélvédett helyre helyezik.

A Grox huzatfokozó működése során meggátolja a füstgáz visszaáramlását. A termék alkalmazható szellőzőkürők ventilátor nélküli üzemeltetésére.

Új és régi építésű kéményekre is alkalmazható, mivel fokozza a ventillációt, és optimálisabbá teszi az égést. Már meglévő, kis keresztmetszetű kéményeknél, pld. új tüzelőberendezés beszerelésekor, bontás nélkül is tudja biztosítani az optimális füstgáz áramlást. Karbantartást nem igényel, felülviszgálata a kémény éves ellenőrzésekor azonban javasolt.Huzatfokozó lehetőségei és előnyei a szellőztetésben:

Lakóközösségek esetében társasházak, panelházak szellőztetése: A gazdaságtalanul helyenként szakaszosan üzemeltetett villanymotoros szellőzőkémények kiváltása a szél energiával működő huzatfokozóra. Átlagos panelházakban 3 db villanymotoros ventilátor biztosítja a lakások szellőztetését, ezeknek a ventilátoroknak az üzemeltetése gazdaságtalan és drága a lakóközösségek számára. Erre kínál költséghatékony megoldást a Grox Huzatfokozó készülék. Példaként említve: 50 Watt teljesítményű ventilátorok esetében 3 ventilátort működtető lépcsőházra vetítve egy – másfél havi villanyszámla költségéből megoldható a berendezések üzembehelyezése.

A zöld energiának köszönhetően a termék használata nagyban hozzájárul környezetünk védelméhez és a villamos energia kiváltásával csökkenthető az életközösség havi rezsiköltsége is. Figyelembe véve az elektromos árammal működtetett szellőzők üzemeltetésének költségeit a Grox Huzatfokozóra történő csere nem igényel többletforrást. Az átállásból adódó néhány havi energiamegtakarítás már jórészt fedezi az átalakítást, a további működtetés pedig nem igényel anyagiakat. A karbantartási költségek is jelentősen csökkennek, mert a huzatfokozó berendezésnek nincs szervízigénye, kialakítása biztosítja, hogy a berendezésen ne tudjon lerakódni a szennyeződés. Anyagminősége ellenállóvá teszi a környezeti hatásokkal szemben is, dupla csapágyazása pedig a biztonságos, hosszan tartó működést. Kidolgozása, formája, nagyobb levegőmennyiség szállítását teszi lehetővé így, jobb hatásfokkal üzemel és jobb a szellőztetés minősége, hatásfoka.

A rosszul szellőztetett helyiségek nemcsak rossz közérzetet eredményeznek, de az egészségre is káros hatással vannak. Gyakran előfordul, hogy a magas áramköltségek miatt az elektromos szellőztető ventilátorok szakaszosan üzemelnek, ez a megoldás a nem megfelelő szellőztetési hatásfok mellett elősegíti a szellőzőkürtőkben a baktériumok és egyéb kórokozók megtelepedését ezzel veszélyeztetve egészségünket. A Grox Huzatfokozó további előnye, hogy üzemeltetése folyamatos, nem kell működését az energia árakra hivatkozva korlátozni! Kihasználjuk a természet adta ingyen energiát így biztosíthatjuk az egészséges, természetes életkörülményeket!

Ipari létesítmények esetében: Szintén fontos kiemelni a lakóházaknál említett működtetési költségek csökkentését. A gazdaságos, szükség esetén folyamatos üzemidőt. Alacsony karbantartási költséget. A Grox huzatfokozó felhasználható állattelepek, magtárak szellőztetésére, éttermek, hotelek szellőzésének biztosítására. Kialakítása, csatlakozási módja lehetővé teszi sokrétű alkalmazását. Szükség esetén akár egyedi méretben is legyártható a kívánt méretre. Az ipar területén is kiemelten fontos az egészséges légcsere, alkalmazzuk ezt úgy, hogy közben környezetünk védelmében is teszünk lépéseket.

© Copyright BIOMENTESÍTÉS Kft. Pécs :: Minden jog fenntartva. ::  +36 (72) 446-504   +36 (70) 276-2710  :: info@bioment.hu